STTK - Työhyvinvointiseminaari 2014: Työelämää riivaa ylisuorittaminen ja muutosähky

8.5.2014

Puheenjohtaja Antti Palola STTK:n Työhyvinvointi 2014 -seminaarissa: Työelämää riivaa ylisuorittaminen ja muutosähky.
Puheenjohtaja Antti Palola STTK:n Työhyvinvointi 2014 -seminaarissa: Työelämää riivaa ylisuorittaminen ja muutosähky.

Suomalainen työelämä elää kovia aikoja. Talouskriisi, rakennemuutos ja työttömyys luovat yleistä epävarmuutta työpaikoilla. Niiden varjossa tavoitteet paremmasta työelämän arjesta jäävät helposti unohduksiin. – Työelämässä ei mikään tunnu riittävän. Vaikka yrityksillä ja työnantajilla menisi hyvin, tehostaminen on jatkuvaa. Lomautukset ja työttömyys voivat yllättää kenet tahansa. Koko ajan on kiire ja muutosherkkyyttä vaaditaan joka tehtävässä. Työsuoritusten ohessa koko ajan on huolehdittava omasta kehittymisestään, jotta ei tipahda työelämästä. Normaali työpanos ei tunnu riittävän, vaan meiltä vaaditaan ylisuoriutumista erilaisen muutosähkyn keskellä, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvioi.

Kun vaatimukset ovat lähes yli-inhimillisiä, seuraukset näkyvät työntekijöiden uupumisena, sairauspoissaoloina sekä motivaation ja työn ilon häviämisenä. Se puolestaan näkyy tuottavuudessa ja tuloksessa. – Ylisuorittaminen tuo hetken tulosta, mutta pidemmän päälle se on silmän lumetta, Palola sanoo.

Meneillään olevissa työura- ja eläkeneuvotteluissa tavoitteena on ratkaisu, joka pidentää suomalaisten työuria. STTK:n puheenjohtaja korostaa, että eläkeratkaisut eivät synny ilman, että työelämän laatu aidosti paranee. – Jos ei ole työtä, ei ole työuraa, mitä pidentää. Työurat eivät myöskään pitene, jos työelämä ei kehity. Pidemmät työurat edellyttävät hyvää johtamista ja esimiestyötä, mutta myös työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä esimerkiksi työaikojen järjestelyissä ja työtavoissa, Palola toteaa.

Tänään STTK:n työhyvinvointiseminaarin avannut Antti Palola haluaa nostaa työhyvinvoinnin, jaksamisen ja työsuojelun kehittämisen työpaikoilla osaksi normaalia johtamista. Hän toivoo myös, että henkilöstön edustajien ja työsuojeluvaltuutettujen roolia työelämän muutosten mahdollistajina arvostettaisiin enemmän.