HS: Työntekijät osoittivat mieltä Palmian yhtiöittämistä vastaan

8.10.2014

Senaatintorilla osoitettiin keskiviikkona mieltä Palmian yhtiöittämistä vastaan. Helsingin kaupunginvaltuusto päättää keskiviikkona kuudelta alkavassa kokouksessaan, yhtiöitetäänkö kaupungin liikelaitos Palmia. Kaupunginhallitus hyväksyi jo ehdotuksen Palmian osittaisesta yhtiöittämisestä, mutta valtuusto tekee lopullisen päätöksen.

Ehdotuksen mukaan Palmia yhtiöitetään vain osittain. Toimialat, kuten siivous, vartiointi ja kiinteistönhoito, siirtyisivät markkinoilla toimivaan yhtiöön. Suurin osa ruokahuollosta taas jäisi kaupungin liikelaitoksen hoidettavaksi. Työntekijöiden työehtosopimuksien olisi pysyttävä yhtiöittämisestä huolimatta pääsääntöisesti nykyisiä sopimuksia vastaavina.

Taustalla on tulkinta siitä, että uusi EU-direktiivi velvoittaa kilpailuneutraliteettiin. Siispä Palmia ei voisi liikelaitoksena kilpailla vapailla markkinoilla muiden yritysten kanssa.

 

Useat ammattiyhdistykset, muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, järjestivät mielenilmauksen, jonka tarkoituksena on osoittaa vastustus Palmian osittaista yhtiöittämistä vastaan.

"Toivomme, että päättäjät näkevät huolemme kaupungin työntekijöistä ja heidän tulevaisuudestaan", kertoo puhelimitse Jytyn liikennealan henkilöstöyhdistyksen aktiiviTommi Aura, joka oli juuri matkalla Senaatintorille haastattelun aikana.

Vaikka kysymys Palmian yhtiöittämisestä ei koske Auraa suoraan, hän kertoo olevansa paikalla solidaarisuudesta.

Aura kertoo vastustavansa Palmian yhtiöittämistä erityisesti kahdesta syystä: yhtiöittämistä ei ole pakko tehdä ja siitä saattaa seurata työntekijöiden aseman huonontuminen.

"Tämä [pakko] perustuu EU-direktiiviin kilpailuneutraaliudesta, mutta direktiivissä ei ole määritelty, mitä palveluita kunta saa tai ei saa tuottaa. Lisäksi vaarana on, että työnantaja saa muutoksessa neuvoteltua itselleen mahdollisimman edullisen sopimuksen työntekijöiden kustannuksella", Aura perustelee.

Myös Helsingin yhteisjärjestö JHL:n puheenjohtaja Merja Ruotsalainen sanoo, ettei Palmiaa ole pakko yhtiöittää kilpailuneutraaliuden takia.

"Joillakin [Palmian] osa-alueilla on ulkoista myyntiä, mutta ne rönsyt voidaan ottaa pois. Senkin jälkeen Palmia voi säilyä liikelaitoksena."