Kunta-alan ammattiliitot: Henkilöstön koulutus on myös kuntatyönantajan etu

5.11.2014 klo 12:00

"Työelämän muutokset ja vaikutukset osaamiseen kunta-alalla" on tänään teemana Jytyn ja JHL:n yhteisseminaarissa.
"Työelämän muutokset ja vaikutukset osaamiseen kunta-alalla" on tänään teemana Jytyn ja JHL:n yhteisseminaarissa.

Kunta- ja palvelurakenteiden muutokset ravistelevat Suomen kuntia. Samaan aikaan työelämän yleinen muutos on kiihtynyt uusien teknologioiden ja työmenetelmien myötä, jolloin työtehtävät ja ammatilliset osaamistarpeet jatkuvasti muuttuvat.Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ovatkin huolissaan siitä, että kuntatyönantaja ei panosta riittävästi ja tasapuolisesti omien työntekijöidensä koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen. Suomalainen työ perustuu osaamiseen, jota tulee jatkuvasti kehittää ja ylläpitää.

Elinikäinen oppiminen ja jatkuva koulutus antavat keinoja sopeutua työelämän vaatimuksiin ja myös ennakoida muutoksia. Kuntatyönantajan tulee tiedostaa nämä osaamistarpeiden muutokset ja edistää työntekijöiden koulutusta ja ammattitaidon jatkuvaa kehittämistä.

Työolobarometrin (2013) mukaan kuntatyönantajan maksamaan koulutukseen osallistuneiden määrä on toki hitaasti lisääntynyt, mutta sosioekonominen asema ratkaisee usein osallistumisen. Ylemmät toimihenkilöt osallistuvat koulutuksiin huomattavasti enemmän kuin työntekijät.

Kansainvälisen aikuistutkimuksen (PIAAC) mukaan suomalaisten aikuisten perustaidot ovat maailmanlaajuisesti parhaimmistoa, mutta vanhimpien työikäisten ikäryhmien erot nuorempiin verrattuna ovat suuria esimerkiksi tietotekniikkaa soveltavassa ongelmanratkaisutaidossa.

Tärkeää onkin panostaa erityisesti ikääntyvän väestön koulutukseen, kun halutaan pidentää työuria ja näin edistää työssäjaksamista, toimintakykyä ja työelämän laatua.

Tärkeää on valmistella yhteistoiminnassa henkilöstö- ja koulutussuunnitelmat, joissa huomioidaan erityisesti henkilöstön työtehtävien muutokset ja ikääntyvä väestö.

Virallisesti suunnitelmallista koulutusta vaatii Laki taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä (1136/2013). Koulutuksen järjestämistä ja siihen osallistumista edistetään myös työ- ja virkaehtosopimusten määräyksillä. Kunta-alan ammattiliittojen JHL:n ja Jytyn mielestä kaikki henkilöstö- ja ammattiryhmät tarvitsevat säännöllistä koulutusta vuosittain. Koulutukseen panostaminen on yhtä lailla kuntatyönantajan kuin työntekijän etu ja satsaus tulevaisuuteen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty järjestivät yhteisseminaarin keskiviikkona 5. marraskuuta työelämän muutoksista ja vaikutuksista osaamiseen kunta-alalla. Seminaarissa puhuivat Tekesin johtava asiantuntija Tuomo Alasoini, Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen, liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko ja Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä. Seminaarin avasi Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki ja päätti JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen.