Väitöskirja: Sairauslomat vaihtelevat lääkärin mukaan

13.11.2014

Turku 12.11.2014

Lääkäreiden kirjoittamissa sairauslomissa on huomattavaa vaihtelua, kertoo tuore väitöskirja. Sen mukaan lääkärit arvioivat eri tavalla sen, kuinka monta sairauslomapäivää pitäisi antaa samoissa potilastapauksissa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että pienten kuntien lääkäreillä on taipumus kirjoittaa pitempiä sairauslomia kuin suurissa kunnissa työskentelevillä. Vastaavasti yleislääkärit antoivat työterveyslääkäreitä enemmän sairauslomaa.

– Lisäksi julkisen puolen työterveyslääkärit kirjoittivat enemmän sairauslomaa kuin yksityissektorilla tai työnantajien palveluksessa työskentelevät, kertoo Anni Kankaanpää Turun yliopistoon tekemässään kansanterveystieteen väitöksessä. Erot lääkäreiden arvioissa olivat jopa 4–8-kertaisia.

Kankaanpään mukaan käytäntöjen kirjavuus aiheuttaa sen, että potilaat eivät välttämättä saa tasavertaista kohtelua ja sosiaalietuuksia. Hänen mukaansa toimintatapoja pitäisi yhtenäistää, koska sairauslomista aiheutuu merkittäviä taloudellisia seuraamuksia.

Väitös toteutettiin kyselyllä, jossa lääkärit saivat arvioida oman alansa kuvitteellisia potilastapauksia. Vastaajina oli yleislääkäreitä, työterveyslääkäreitä, kirurgeja ja hammaslääkäreitä.

Väittelijä arvioi, että erot sairauslomissa johtuvat ainakin osittain ohjeistuksen ja koulutuksen puutteesta. Hän suosittelee Suomeen Ruotsin mallin mukaisia ohjeita, joissa useimmille sairauksille on määritetty sopiva sairausloman määrä. Ohjeisto on vähentänyt huomattavasti sairauslomia Ruotsissa.